Родова памет, признателност, сърдечни човешки взаимоотношения белязаха деня 25 ноември 2021 година в община Долна Митрополия

Дата на публикуване: 26.11.2021 10:35
По инициатива на Негово превъзходителство извънредния и пълномощен посланика на Словашката република в Република България, Михаел Корчек и на Съюза на словаците от България в с. Горна Митрополия бе открита възпоменателна плоча с посвещение към словаците, за които селата Горна Митрополия, Подем, Бръшляница и Войводово са били новата им родина в периода 1884 – 1950 година. Мястото е избрано по повод 95-годишнината от началото на строежа на Словашкото училище в с. Горна Митрополия.
За изключителния му принос в опазването и развитието на историческата памет и добрите взаимоотношения между гражданите на Словашката република  и  Република България, г-жа Поля Цоновска, Кмет на община Долна Митрополия връчи на Негово превъзходителство г-н Корчек Почетния знак на Община Долна Митрополия.
В село Горна Митрополия около сто словашки семейства  пристигат 1897г. и се свързват с пристигналите преди тях заселили се техни сънародници в Подем, Бръшляница и Войводово. Само за няколко години те успяват да цивилизоват и облагородят пустеещите преди това земеделски земи. Местното население се научава от тях как се прави модерно земеделие. Словаците отглеждат и ползват за работна сила конете, които са по-бързоходни от заварените волове и биволи, внасят железния плуг и заменят с него дървеното рало. Внасят модерни земеделски машини-сеялки за посев на семена, жътварки и вършачки.
            Словаците са се ползвали с правата и задълженията на българските закони, равноправни граждани с взаимни уважения и разбирателство  между тях и българите. Участвали са активно в културния и обществен живот в селото. Част от тях са участвали в управлението на общината като съветници, а един от тях Йозеф Микулаш в периода 1933-1934 г. е бил кмет на село Горна Митрополия.
Децата на словаците са се обучавали при равни условия в българските училища, съществували към онзи момент, а когато е построено Словашкото училище, те се обучават в него и на своя майчин език, битност и култура. Построили са и своя църква с камбанария.
През 1950 г. една част от словашките семейства се връща в родната си страна, а останалите продължават своя живот в с. Горна Митрополия.
Доказателство за топлите взаимоотношения и сътрудничество са поддържаните и до днес ежегодните  срещи на потомците между двата народа на териториите на двете държави, които се превръщат в празник.
            Домакини на церемонията бяха г-жа Поля Цоновска – Кмет на община Долна Митрополия и г-жа Атанаска Василева – Кмет на с. Горна Митрополия. Присъстваха  г-н Михаел Корчек – извънреден и пълномощен посланик на Словашката република, г-жа Ивана Марксфелдова – консул, г-н Марио Тодоров – Областен управител – Плевен, г-н Петър Петров – Председател на Общински съвет – Долна Митрополия,  г-н Валентин Христов – кмет на с. Подем, г-н Щефан Червенак и г-н Михал Янчик – представители на Съюза на словаците в България.
 

Галерия