17-то Национално “АСТРОПАРТИ БАЙКАЛ” 11 - 12 юни 2021

Дата на публикуване: 15.06.2021 15:50
 
Тази година 17-то Национално “АСТРОПАРТИ БАЙКАЛ” 2021 се проведе хибридно, ,традиционно на красивия  бряг на река Дунав в село Байкал, община Долна Митрополия, област Плевен  и онлайн чрез излъчване на живо (live streaming) от официалната страница във фейсбук на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал. Проявата е под патронажа на Министъра на образованието и науката и Кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска.
            За 11-ти път е включено в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката за учебната 2020/2021 г.
Организатори: Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието-Плевен, Национален дворец на децата, Община Долна Митрополия и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси - с. Байкал (ОЦИДЗИ).
Партньори: Съюз на астрономите в България, Катедра Астрономия, Физически факултет на Софийски университет, Институт по астрономия-БАН, Регионален природонаучен музей (РПНМ)-Пловдив, Институт за космически изследвания и технологии-БАН, секция "Дистанционни изследвания и ГИС", Съюз на физиците в България, Астрономическа асоциация – София (ААС)
Международни партньори:Международен астрономически съюз (IAU-OAE) -офис за астрономическо образование, Европейска асоциация за астрономическо образование (ЕААЕ), GTTP – Galileo Teachers Training Program, , Европейска училищна мрежа EUN (European School Net)-SCIENTIX, UNAWE – UNIVERSE AWARENESS (Информираност за Вселената) и SpaceEU

Участници бяха ученици и учители по физика, любители астрономи от  България и от Иран, Япония и Гърция.

Астро парти бе открито от г-н Георги Йончев, зам.кмет на община Долна Митрополия. Поздравителен адрес от името на г-жа Албена Тотева, Началник на РУО-Плевен, бе поднесен от г-жа Яна Личева, ст.експерт Природни науки и екология.

“Българските екзопланети” бе вдъхновяващата главна лекция, изнесена от доц.д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра Астрономия при СУ “Климент Охридски”.

На “Астро работилницата” бе представен съвместен проект на РПНМ-Пловдив и Европейската Космическа Агенция:   “ Разработване на дигитални планeтариумни програми и съпътстващи образователни събития, представящи мисиите на Европейската космическа агенция - ЕКА ”. Под ръководството на Йордан Ходжев и Виктория Мирчева, ученици и учители  се забавляваха и учиха чрез “Построй космически кораб!” и “Космосът и пикселите”, играха с “Летяща комета”.

Боряна Бончева и Володя Велков от Астрономическа Асоциация София проведоха с участниците наблюдение на Слънцето с телескоп през специален филтър и разказаха за слънчевата активност.

На традиционната неформална кръгла маса “От учители за учители”, колегите представиха своя опит в обучението по физика и астрономия.

Ÿ “Информационни технологии за наблюдение на Земята от Космоса”, практическо ръководство, предсавено от проф.дтн д-р Гаро Мардиросян, ИКИТ-БАН, Съвременни тенденции и предизвикателства в STEAM обучението по физика и астрономия

Ÿ Представяне на национални състезания и проекти и летните училища и образователните проекти  на ЕААЕ, GHOU, SCIENTIX, GO-Lab/NEXT-Lab ISIA (European School  Innovation Academy), Spase EU, GTTP - Galileo Teachers Training Program и възможности за участие от Цеца Цолова и Иво Джокин, SCIENTIX посланици за България.

Вечерта, програмата продължи с “Под звездите на Дунав”, музикално-астрономическа нощ с прожекция на планетарно шоу програма “Мисиите на Европейската Космическа Агенция”, музикални изпълнения от Формация “Фамилия Чапанови”-Плевен и лекцията на проф. Гаро Мардиросян “Аерокосмически технологии в борбата с природните бедствия и екокатастрофи”.

Участниците наблюдаваха с телескоп звездният куп М13 в съзвездието Херкулес, запознаха се с видимите съзвездия и по-ярки звезди с лазарно шоу, положиха клетвата на младият любител-астроном на вълнуваща церемония и астро викторина.

Галерия