Новини
Ден на река Дунав в община Долна Митрополия
30.06.2020

При спазване на всички противоепидемични мерки на 29 юни се проведе Деня на река Дунав в село Байкал, община Долна Митрополия. Участници бяха деца от Школа по изобразително изкуство при НЧ “Неофит Рилски-1872”, гр. Тръстеник с ръководител Ани Малоселска и родители, както и децата от Еко клуб “Дунав” при Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси (ОЦИДЗИ) в селото.
Гости на проявата бяха инж. Петър Димитров, директор на Басейнова дирекция Дунавски район, Плевен и кмета на село Байкал Георги Маринишев. Празника на реката се провежда традиционно под патронажа на кмета на община Долна Митрополия, г-жа Поля Цоновска и се организира от кметство с. Байкал, НЧ”Пробуда-1925” и ОЦИДЗИ.
Директорът на Басейнова дирекция Дунавски район Плевен акцентира при откриването върху екологичните проблеми на водите на река Дунав и мерките за опазването им. Музикален поздрав от китка народни песни представи Георги Дамянов от читалището в селото, ученик в Музикалното училище в Плевен  с ръководител Красимира Боянова.
Програмата включваше пленер по живопис “Вдъхновение от Дунав”, като децата получиха подаръци – рисувателни материали от Басейнова дирекция. Директорът на ОЦИДЗИ Иво Джокин, представи мобилни приложения за добавена реалност “Водните кончета” във връзка с тазгодишното мото “Изследвай Дунав !”. Всички участници получиха грамота “Приятел на Дунав” и рекламни еко торбички на Дунавската комисия. Празника завърши с изложба от детските рисунки и “Сладко Дунавско парти”.