Новини
Община Долна Митрополия бе домакин на юбилейната 60-та Международна регата ТИД 2015
17.08.2015

Над 130 участници от Германия, Австрия, Унгария, Сърбия, Швейцария, Великобритания, Холандия, България, и от ЮАР акостираха на 14 август със своите плавателни съдове на брега на река Дунав при село Байкал, община Долна Митрополия. Участниците в юбилейната 60-та Международна регата по река Дунав ТИД /Tour International Danubien/ бяха посрещнати по стар български обичай с питка и сол от момичета от с. Байкал в традиционни носии.

В ТИД участват 29 държави членки. България е една от тях с активна роля в организацията и провеждането на регатата. Домакин на събитието бе община Долна Митрополия и Кметство с. Байкал. Бяха създадени много добри условия за престоя - бивак с тоалетни и бани и вечеря за всички участници, осигурена от общината.

Вечерта на пристанищния комплекс бе организиран концерт, на който гостите се насладиха на магията на българския фолклор в изпълнение на детски танцов състав при НЧ “Отец Паисий”, с. Ореховица, певческа и танцова групи при НЧ “Саморазвитие” с. Крушовене. Концерта бе открит от г-н Цецо Андрейски, зам. кмет на община Долна Митрополия, който приветства участниците с добре дошли и благодари за ентусиазма за продължаване на традицията, положена преди 60 години за утвърждаване на взаимното разбирателство, приемане на живота и културата в страни, по поречието на река Дунав, независимо от съществуващите политически, философски, религиозни или етнически различия.

Участниците имаха възможността да видят изложбата във връзка с Международната година на светлината 2015 и Школата по изобразително изкуство в гр. Тръстеник с ръководител Ани Малоселска.

Присъстваха много жители и гости на село Байкал.

Ръководителят на българския етап на регата г-н Йонко Кожухаров благодари за активната подкрепа на село Байкал и община Долна Митрополия и сподели, че от проведена анкета през 2014 г., над 80 % от участниците са посочили село Байкал като най-добър бивак от останалите 13 в България.

От 22 часа, на пристанищния комплекс, Общинския център за извънучилищни дейности - с. Байкал организира специално Астро парти за участниците в регата-астрономически наблюдения с телескоп и лазерно астро шоу на видимите в момента съзвездия.