Новини
Деца от община Долна Митрополия се завърнаха от Международен Дунавски лагер, Австрия
14.08.2019

От Австрия се завърнаха участниците в „International Danube Camp” (Международен Дунавски лагер), проект по програма ЕРАЗЪМ+ с координатор International Cultural Communication (ICC), Виена и партньор за България Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал, община Долна Митрополия. В проекта участваха 60 деца и ръководители от Сърбия, Унгария и Австрия. Лагера се проведе от 27 юли до 11 август в гр. Тулн на брега на река Дунав.

Българската група включваше 15 деца от общинските училища в община Долна Митрополия с ръководител Мина Казълева, от Български Младежки Воден Парламент, гр. Пловдив с ръководител Веселина Чапанова ( СУ "Св.Патриарх Евтимий") и от ПГ „Проф.д-р Асен Златаров”, гр. Видин с ръководител Десислава Цокова.

Програмата на лагера включваше 12 мисии, свързани с използване на мобилните телефони на децата за изучаване флората и фауната на река Дунав, роботика и работа с 3 D принтер.Децата издириха легенди за река Дунав, писаха разказ и изработиха маски, посетиха скаутски лагер и самостоятелно приготвиха традиционна храна на всяка държава.  В ботаническата градина на Тулн се проведоха много интерактивни игри и занимания свързани с разпознаване на растения и животни типични обитатели на градината и мисии свързани с откриване на обекти.

Деня на Българската мисия премина при изключително голям успех и привлече вниманието на всички - разнообразни практически дейности с екологична насоченост, интерактивни и занимателни: мобилна лаборатория за изследване водата на Дунав и езеро, използване на мобилни приложения на NASA за измерване на височина на дърво, определяне на билки, QR кодове за организми край Дунав, изработване на карта на региона и нанасяне на събраната информация, изработване на оригами и алгоритми в природата. Използваха добавена реалност „Жив птичи постер” за песните на видовете птици.
След обяд интерактивни игри: „Намаляване на местообитанията” и „Рискове от пестицидите в хранителната вериги”. Деня завърши с АРТ работилница „ Нарисувай Дунав” върху бели тениски с текстилни бои и българско хоро с традиционни носии.