Новини
НЧ ”Неофит Рилски-1872”-гр.Тръстеник се включи в доброволческата инициатива подета от Милена Георгиева от гр.Тръстеник, по проект ”1 милион засадени дървета от доброволци”
06.11.2018

НЧ ”Неофит Рилски-1872”-гр.Тръстеник се включи в доброволческата инициатива подета от Милена Георгиева от гр.Тръстеник, по проект ”1 милион засадени дървета от доброволци”. Вдъхновена от кампанията във Фейсбук тя кандидатствала в инициативата за 1000 фиданки летен дъб и била одобрена.
След допитване до кмета на града г-н Емил Денков, къде могат да бъдат засадени тези 4 фиданки, Милена Георгиева засажда първата фиданка пред читалището заедно с кмета и секретаря на читалището.
 Второто дърво е засадено в двора на църквата „Успение Богородично”, а третото е засадено заедно с децата от детска градина „Щастливо детство” в двора на детската градина. Четвъртото дърво Милена оставя за полянката пред своята къща.
         От “Зеления отбор на България” са избрали дъб, защото той е като филтър на природата след природно бедствие. Дървото от този вид пази от наводнения и свлачища и запазва подпочвените води, а след него се появяват чисти извори за пиене. Тези дървета достигат над 1700г.
В България такова дърво има в село Гранит, област Стара Загора, засадено 345 г., което вероятно е най – старото дърво в Европа. И до днес то радва хората покрай него.
Такова е и желанието на Милена, засаждайки дърво да зарадва своите съграждани и да остави нещо след себе си.