Новини
Европейска нощ на учените в община Долна Митрополия
14.09.2018

Община Долна Митрополия / Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал е асоцииран партньор по проект REFRESH. Това е абревиатура от английски език и означава Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare - “Свържете се, опитайте, Намерете научни изследвания навсякъде и споделете”. REFRESH е 20-месечен проект за отбелязване на Европейската нощ на учените, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска - Кюри на програма "Хоризонт 2020". 
REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19 с ръководител Центъра за изследвания и анализи с партньорството на Британски съвет София, Форум Демокрит и Наука БГ. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 населени места. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, както и събития на публични градски места.
Към събитията в България се присъединяват и множество международни партньори, с които ще се осъществяват видео връзки и кампании за популяризиране на науката в социалните медии. Ще бъдат отбелязани заедно Европейска нощ на учените на 28 септември 2018 г. и на 27 септември 2019 г.
През 2018 г. централен фокус ще бъдат Европейската годината на наследството и Европейска столица на спорта, а през 2019 г. ще се направи връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.
Програмата за община Долна Митрополия включва интересни и разнообразни дейности. Официалното откриване ще бъде на 28 септември в гр. Тръстеник от 20,00 ч. в НЧ “Неофит Рилски-1872” с изложби, научни демонстрации, лазерно астро шоу и астрономически наблюдения. Всички училища в общината ще получат по едно хвърчило, дарение от NASA, което ще изрисуват по темата”Как си представям науката след 10 години”. Ще бъде осъществена видео връзка с доц.д-р Лъчезар Филчев от Институт за космически изследвания и технологии. 

Повече информация за проекта-дейности и програма тук: https://www.britishcouncil.bg/programmes/education/researchers-night
Тази публикация е създадена в рамките на проект „REFRESH“ финансиран от ЕК по дейностите Мария Кюри на програма „Хоризонт 2020“. Цялата отговорност по публикацията се носи от община Долна Митрополия и не отразява официалното становище на ЕС.