Новини
Училището в Крушовене е национален победител в конкурс по проект “Информираност за Космоса”
14.03.2018
 
Приключи националният и международният етап на конкурса “Празнуване на отличното образование по космически науки” по проект SPACE AWARENESS (Информираност за Космоса) на който община Долна Митрополия/Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал е партньор по разпространението. Проекта се финансира от Европейската комисия по програма Хоризнот 2020, договор №638653. Координира се от Европейската училищна мрежа и SCIENTIX в консорциум от водещи университети и организации  Max Planck Gesellschaft – Haus der Astronomie (Germany), University College London (UK), Ellinogermaniki Agogi (Greece), The Open University (UK),
Ecsite (Belgium- Europe), Nuclio (Portugal), The IAU Office of Astronomy for Development (South Africa), Ciência Viva (Portugal). Това бе и последната финална проява по този изключително успешен проект, който стартира през 2015 г.
Учителите и учениците се състезаваха в две основни категории награди:А. Вдъхновяване на млади хора от различни среди с космическа наука и Б. Подпомагане на младите хора да осъзнаят космическите кариери. Национален победител в категория А е г-жа Николина Русева, учител по физика и астрономия в ОУ “Климент Охридски”, с. Крушовене и ученици, участващи в “Космическа обсерватория”, проект на МОН “Твоят час” за извънкласни дейности.
Децата изработиха макет на лунна база с комуникационни съоръжения и макет на космическа станция на околоземна орбита за дистанционно наблюдение на нашата планета и разказаха как си представят живота в Космоса на публично събитие на което присъстваха родители и гости. Децата участваха в два учебни лагера в базата на ОЦИДЗИ, с. Байкал, където имаха възможността да получат много нови знания по астрономия.
На официална церемония бе връчен и подаръка-телескоп и информационни материали от Европейската училищна мрежа в Брюксел от директорът на училището г-жа Силвия Диянова и г-н Иво Джокин, директор на ОЦИДЗИ с. Байкал.
В конкурса участва и г-жа Дияна Петкова, начален учител в ОУ “Христо Смирненски” с. Ореховица с нейните ученици, които тестваха образователни ресурси и се представиха отлично и също ще получат подаръци.
Победител в категория Б е ст.п-л Цеца Цолова, ПГ по КСТ Правец с подгласник Красинела Георгиева от НАГ Васил Априлов Габрово.