Новини
Ивановден в гр. Тръстеник
08.01.2018
 
    За поредна година, НЧ”Неофит Рилски-1872” гр.Тръстеник, организира конкурс на площада в гр.Тръстеник за обичая „Кьорава кобила”, който традиционно се провежда на Ивановден.                Тази година участие в надпреварата взеха 8 впряга, които пресъздадоха автентичния традиционен ритуал по различен и оригинален начин. Участниците бяха наградени не само от спонсори, но и от Община Долна Митрополия и лично от кмета на Общината г-жа Поля Цоновска.
За пореден път жителите на град Тръстеник показаха, че българските традиции са живи и се съхраняват от цялото население. Изключително трудна и сложна бе задачата на журито, което отличи най- добрите, както следва:
  • Голямата Специална Награда – присъди на най- малките участници от ДГ „ Щастливо детство” с кобилата „ Ивка- щастливка”;
  • Първа Награда – присъди на автентично пресъздадения ритуал „ Кьорава кобила” на кобилата „ „Ивайла 5 звезди” с водач Данко Петков;
  • Втора Награда спечели автентичната сценография и костюми на впряга „Иваничка“ с водач Иван Сирашки;
  • Третата Награда – разделиха два впряга : - „Ивайла – клуб Съхрани българското” с водач Пресиан Петров и „Ивайла“ с водач Иван Атанасов.